Faizlerin düşmesi konut alım isteğini tetikledi.
Tweet
Müteahhitten sıfır ev alacaksanız 0,79 faiz oranıyla kredi bulmanız mümkün.
Ancak sahibinden ilanlara bakıp, oradan 2. El ev satın alacaksanız bulabileceğiniz en iyi faiz oranı 0,99 olacaktır.
Konut kredilerinde yeni projeler destekleniyor. Ama 2. El emlak piyasası aynı faiz oranından kredi bulamıyor .
Neden böyle ?
Çünkü ekonomide inşaat sektörü küçüldü.
Bu küçülme işsizlik yarattı.
2.200.000 kişinin istihdam edildiği inşaat sektöründe çalışan sayısı 1 .000.000 kişiye kadar düştü. Yeni inşaatlar yapılmalı ki istihdam sayısı artsın! müteahhitleri yeni proje yapmaya ikna etmek gerekir. Bu da ancak, ellerinde kalan evleri satmalarına fırsat tanıyarak gerçekleşebilir.
Stoklar bitsin ki yeni evler yapılabilsin.!
Son 3,5 yıldır reel olarak fiyatlar geriledi.
Yatırımcılar artık ev alıp yatırım yapmaz oldular. ödenmeyen kiralar, artan aidatlar ve kira ile gayrimenkul tutarları arasındaki uyumsuzluk sebebiyle Konut bir yatırım aracı olmaktan çıktı.
Kiralar tekrar artmaya başladı
Kentsel dönüşümle birlikte binalar yıkıldı. Bu binalarda oturanlar kiralık evlerde oturmak zorunda kaldılar. Bu sebeple kiralık konut talebi arttı. Ancak kiralık ev bulmak zorlaşınca kira fiyatları da arttı. Mekan talebi arttıkça kira fiyatları arttı.
Kiralık ilan sayısı da azaldı. Kira fiyatları ve satılık fiyatlar birbirini tetiklediği için gelecek dönemde gayrimenkul yatırımcıları tekrar yatırım yapmayı planlayabilir. Her ay 30-35 bin adet konut satıyorken bir anda konut satışlarının ortalaması 10bin adete düşünce konut piyasası daralmıştı.
Faizlerin düşmesi konut alım isteğini tetikledi
Türkiye’de her yıl 550 bin hane oluşuyor (Tüik). Aslında her yıl en az 550 bin adet konut ihtiyacı oluşuyor. Türkiye nüfus artışı olan bir ülkedir. Bu sebeple konut talebi devam edecektir. Ayrıca göç almaya devam ettikçe konut talebi artışı oluşacaktır.
Eski maliyetlerden yapılmış sıfır evleri, faizler düşük seviyedeyken almak için doğru zaman olabilir.
Sinem Toplan
Finans Kontrol Merkezi
Finans Danışmanı
Ekonomist