Bursa Gümrük Müşavirliğine KVKK Eğitimi

Türkiye’de 07.04.2016 yılında yürürlüğe giren 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK), iş yerlerindeki pek çok uygulamayı baştan yazıyor.

Bursa Gümrük Müşavirliğine KVKK Eğitimi
- A +

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK), çalışanların hak ve gizliliklerinden kullanıcı gizliliğine kadar pek çok konunun yeniden değerlendirilmesine olanak tanıyarak, kişisel verilerin üçüncü kişilere aktarılması konusunda yenilikler getiriyor.

35 yıllık deneyimi ile sektörünün ön sıralarında yer alan Bursa Gümrük Müşavirliği, gündemi yakından takip ederek, çalışanlarının bilgi ve performansını artırmak amacıyla Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) hakkında Deneyimli Hukukçu Av. Handan Özcebe’den brifing aldı.

Kişisel Verilerin Korunması eğitiminde “KVKK nedir? Ne zamandan beri gündemdedir? İşverenin sorumluluğu nedir? Çalışanlar ne yapabilir?” Şeklinde sorulara yanıt verildi.

Öncelikle KVKK’da kişisel veri nedir sorusunu cevaplayan Özcebe şöyle devam etti: “KVKK, kişisel veriyi “kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgi” olarak tanımlıyor. Ben şimdi herkesin en kolay ve etkin bir şekilde anlayabilmesi için, çok fazla uzatmadan önce bu kanun kapsamına girmeyen kriterleri aktaracağım. Bu sayacağım sekiz kriter dışında kalan her şeyi kanun kapsamında değerlendirebilirsiniz.”

“KVKK kapsamında sayılmayan 8 hal bulunuyor. Bunlar istenildiği şekilde işlenebilir.”

1-Kişinin rızası

2-Resmi istatistikler

3-Kanun gereği yapılması gereken başvurular (SGK-VD-Bankalar gibi)

4-Fiili İmkansızlık (iş yerinde kaza geçiren bir çalışanın bilgilerini, acil servis görevlisine vermek)

5-Sözleşme kapsamındaki bilgiler (örneğin kredi formu doldurmak)

6-Veri sorumlusunun bir hakkın tesisi veya kullanılması için bilgiyi mecburi vermesi (örneğin bir davada şahit olunduğunda, TC numarasının verilmesi…)

7-İşverenin meşru menfaati için kullandığı kayıtlar (örneğin İngilizce bilen/ehliyeti olan personel ayrımı yapmak gibi..)

8-Kişisel verilerin aleni hale gelmesi yani herkesçe bilinmesi

Av. Handan Özcebe sekiz kriteri örneklerle açıklayarak, sıraladıktan sonra “nedensiz ve sınırsız şekilde yapılan veri işlemeleri cezaya tabii tutuluyor. Bu cezalar kanunun 17. Ve 18. maddelerinde belirtildiği üzere TCK ile bağlantılı veriliyor.” Diyerek, soru cevap bölümüne geçildi. Eğitim sonunda Av. Handan Özcebe’ye Bursa Gümrük Müşavirliği çalışanları tarafından çiçek verildi.

Rekabet.net

Yorum Ekle

İlgili Haberler

<